Θρησκευτικοί Προορισμοί

print
email

Μοναστήρια και Ιεροί ναοί στην Βόρεια Εύβοια

Εδώ θα σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο γνωστά μοναστήρια και εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Βόρεια Εύβοια υπάρχουν όμως και άλλα μικρότερα που σας αφήνουμε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.  

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ: Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι 60 χιλιόμετρα οδικώς από τον Αγιόκαμπο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται καθημερινά το ιερό λείψανο του αγίου. Τα θαύματα του γίνονται γνωστά και πολύς κόσμος καταφεύγει για να θεραπευτεί.

 

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ: H Μονή του οσίου Δαυίδ βρίσκεται στο Ξηρό όρος, 30 χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο. Στο ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου, ρωσικής προέλευσης. Σώζεται επίσης χειρόγραφο δανειστήριο του Αγγελή Γοβιού, ο οποίος δανείσθηκε 1000 γρόσια για τις ανάγκες του αγώνα.

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΤΙΝΙΟΥΣ: Η Παναγία Ντινιούς είναι ένα μικρό εκκλησάκι 17 χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο, όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στην εικόνα υπάρχει η επιγραφή «Παναγία η Ελεούσα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις η θαυματουργή εικόνα μπορεί να έχει αγιογραφηθεί ακόμα και τον 11ο αιώνα. Υπάρχει πλούσια παράδοση για τα θαύματα ή ακόμα και εμφανίσεις της Παναγίας.

 

ΜΟΝΗ ΓΑΛΑΤΑΚΗ: Η Μονή Γαλατάκη  βρίσκεται νότια της Λίμνης, 42 χιλιόμετρα οδικώς από τον Αγιόκαμπο. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Σήμερα μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Αρχονταρίκι και τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού καθώς και μία έκθεση κειμηλίων. Στη δυτική πλευρά υπάρχει χτισμένος ένας ογκώδης πύργος με μεγάλη ιστορία.

 

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η Μονής του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στα Ήλια Αιδηψού 15 χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο. Το καθολικό της Μονής είναι σταυρεπίστεγος ναός μετά τρούλου ο οποίος αγιογραφήθηκε το 1727. Σήμερα είναι γυναικεία μονή πολύ ενδιαφέρουσα σε ότι αφορά τα αξιοθέατα κειμήλια του ναού της. Αξίζει πραγματικά ο κόπος μιας επίσκεψης για ένα προσκύνημα και μια περιήγηση.

 

ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ: Το Μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου βρίσκεται μετά τα Ήλια σε απόσταση 21 χιλιόμετρων από τον Αγιόκαμπο. Εκτός από την εσωτερική εκκλησία η Μονή έχει και άλλα δύο εσωτερικά παρεκκλήσια: του Οσίου Ονουφρίου του ασκητού, και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου. Τα εκκλησάκια αυτά, κοσμούνται με θαυμάσιες Βυζαντινές αγιογραφίες.

.
Έχει διαβαστεί 4347 φορές